• Izdavačka kuća Odiseja

SAVRŠENE KNJIGE ZA GENERACIJU Z 2020/2021; PERFECT READS FOR GENERATION Z

Na ovoj stranici predstavićemo projekat Savršene knjige za generaciju Z (Perfect Reads for Generation Z) koji sprovodimo uz podršku programa Evropske Unije "Kreativna Evropa" tokom 2020. i 2021. godine.
savršene knjige za generaciju z 2020 2021 perfect reads for generation z

Projekat ,,Savršene knjige za generaciju Z” kao glavni cilj ima obraćanje čitaocima koji spadaju u takozvanu generaciju Z (raspon godina od 8 do 22), negovanje njihovih čitalačkih navika i motivisanje novih generacija čitalaca da se upoznaju sa evropskom književnošću i kulturom.

Dopiranje do novih generacija čitalaca je najveći izazov svake izdavačke kuće koja objavljuje knjige za decu i mlade. Isto važi i za praćenje potreba mladih čitalaca koje se menjaju njihovim odrastanjem. Digitalna revolucija je promenila način na koji posmatramo svet i stvorila dodatni generacijski jaz među čitalačkom publikom. Ovaj izazov postaje još veći pojavom generacije Z, čitaoca rođenih između 1997. i 2011. godine. Oni traže drugačije knjige od svojih roditelja, ali, suprotno popularnom uverenju, ne čitaju manje. Istraživanja pokazuju da generacija Z vrlo rado čita ukoliko im se ponude prave knjige, prvenstveno one koje se bave važnim, angažovanim temama, savremenim junacima i problemima sa kojima mogu da se identifikuju, i koje su vizuelno atraktivne i/ili bogato ilustrovane.

Pripadnici generacije Z rođeni su u digitalnoj eri i u proseku provode šest sati dnevno uz ekrane mobilnih telefona i tableta. Uprkos tome, istraživanja pokazuju da, kada je čitanje u pitanju, ipak preferiraju papir. Na primer, prodaja digitalnih izdanja knjiga za decu čini samo 4% ukupne prodaje širom sveta. Oni čitanje vide kao vreme kada će odmoriti od ekrana i, za razliku od prethodne generacije, kojoj je tekst bio važniji od forme, generacija Z želi kompletan ugođaj pri čitanju. Poznati su po slaboj koncentraciji (prosečan fokus ove generacije traje samo osam sekundi) i po zavisnosti od vizuelnog sadržaja (što objašnjava popularnost YouTube-a i Instagrama), zbog čega preferiraju kraće i estetski primamljive knjige, ali kada pronađu sadržaj koji ih privlači, ostaju mu izrazito verni (što, sa druge strane, pokazuje popularnost serijala). Upravo je to razlog što u ovom projektu posebnu važnost pridajemo izgledu knjiga. Knjige za mlađe čitaoce biće bogato ilustrovane (čak i one koje to u originalnom izdanju nisu), a dizajn korica za starije čitaoce pratiće svetske trendove.

Ipak, generalizacija je opasna. Pored prosečnih pripadnika generacije Z koje odlikuje slaba koncentracija, postoje oni koji čitaju obimne knjige i serijale; pored onih koji uživaju u realizmu, postoje milioni ljubitelja fantastike. Neki od njih radije biraju knjige koje se bave modernim pitanjima dok se drugi radije okreću istoriji – što objašnjava novi talas popularnosti horora i priča o duhovima inspirisanih viktorijanskom epohom. Generaciju Z odlikuje širok spektar interesovanja, prema čemu smo i birali knjige koje ćemo predstaviti. Jedno je, ipak, sigurno: generacija Z je gladna novog znanja i veoma angažovana. Zbog toga se knjige u ovom projektu bave univerzalno važnim temama: socijalna nejednakost, klimatske promene, sloboda izbora, nedostatak perspektive, suočavanje sa gubitkom, nasilje u porodici, itd. Mogućnost poistovećivanja je izuzetno važna za nove generacije a to znači nešto sasvim drugačije za svakog pojedinca. Srećom, savremena evropska književnost nudi obilje kvalitetnih knjiga različitih žanrova i tematike.

KNJIGE
Predstavljamo vam najlepše knjige iz raznih evropskih zemalja.
Like sant som jeg er virkelig
Datum objavljivanja: 2021.
Het is de liefde die we niet begrijpen
Datum objavljivanja: 2021.
Kuća bez ogledala
Datum objavljivanja: Novembar 2020.
Skači, Barte!
485 rsd 693
Plavetnilo
770 rsd 1.100
Zipolijevo pleme
485 rsd 693
PISCI
Upoznajte slavne pisce koje predstavljamo u projektu Savršene knjige za generaciju Z koji sprovodimo uz podršku programa Evropske Unije „Kreativna Evropa" tokom 2020–2021. godine. Većina pisaca koje ćemo vam predstaviti kroz projekat do sada nije prevođena na srpski jezik. U okviru ovog projekta predstavljamo autore iz sedam zemalja: Belgije, Nemačke, Italije, Norveške, Švedske, Španije i Luksemburga.
PREVODIOCI SU VAŽNI
Kaže se: „Što je prevod bolji, to se manje primećuje, a knjiga deluje kao da je napisana baš na tom jeziku". Čin prevođenja jedan je od najnesebičnijih poslova u kreativnoj industriji: ti stvaraoci pretvaraju jedan u tekst u drugi, isti a opet različit, ulažući svu svoju kreativnost, maštu, domišljatost, promućurnost, a se u cilju da se taj njihov ogroman napor ne primeti. Nedovoljno cenjen i često malo plaćen prevodilački posao ipak nije odbio mnoge izuzetne autore koji su posvetili veliki deo svojih života omogućavajući piscima da podele svoju viziju sa čitaocima širom sveta. S ponosom predstavljamo Odisejine prevodioce koji su učestvovali u ovom projektu.
ILUSTRATORI
Predstavljamo vam ilustratore koji daju lice i lepotu našim knjigama.
ZANIMLJIVOSTI
Na ovom mestu možete pratiti sve promotivne aktivnosti i dešavanja u vezi sa Odisejinim projektom
26.10.2020.

Znate ih svi, bolje reći – znate za njih, ali mnogi u negiranju i gnušanju okreću glavu. Viđate ih u kraju, na školskom dvorištu, zabačenom uglu ulice na lošem glasu. Makar u prolazu, primetili ste neko od te problematične, odbačene, gnevne dece sa mislima zatrovanim od preranih, preteranih iskustava i postupcima koji ih brutalno odražavaju. Sistem često nema iskrenu volju da se njima pozabavi, a sami, iako znaju koliko je to što čine otrovno, pogrešno i opasno, ne misle da mogu ili zaslužuju nešto drugačije i bolje. U tome je najveći kolektivni poraz.

detaljnije
19.10.2020.

Nije pravilo, ali dnevnički zapisi u tom ranom uzrastu običnu počinju da se nižu od nekog prelomnog događaja i isprva su prilično šturi, „elementarni“, ali nekako izveštačeni usled svesti da odrasli u svakom trenutku mogu (uglavnom i hoće) zaviriti da ih pročitaju. Ne sasvim u slučaju Lote, glavne junakinje serijala „Dnevnik jedne skoro pa tinejdžerke“ (orig. Mein Lotta-leben) koji je doneo popularnost nemačkoj književnici Alisi Pantermiler.

detaljnije
01.09.2020.

Zipolijevo pleme je kao platno na koje se projektuju kako želje i nadanja, tako i strahovi i nesigurnosti, ali je i utočište gde nam je dozvoljeno da budemo ono što zaista jesmo, snažni u sopstvenoj ranjivosti. To je mesto gde svako pronalazi upravo ono što mu je u trenutku čitanja potrebno.

detaljnije
26.08.2020.

Najpoznatiji roman Davida Nela, jednog od najčitanijih savremenih katalonskih pisaca za decu i odrasle, Zipolijevo pleme (La Tribu des Zippoli, 2017), prva je knjiga ovog autora prevedena na srpski jezik.

detaljnije
10.08.2020.

Amok se bavi najbitnijim tinejdžerskim problemima današnjice, od lošeg ponašanja u školi pa sve do opijata koji se neretko koriste i preranog stupanja u seksualne odnose. Zapravo, tematika preranog sazrevanja i jeste najbitnija ovde, i ujedno i tema koja će vam malo slomiti srce.

detaljnije
01.08.2020.

Iako mu je primarna uloga da zabavi, Dnevnik jedne skoro pa tinejdžerke ne zanemaruje i ozbiljne teme. U skladu sa formom, ne postoji karakterizacija na kakvu smo navikli u klasičnim romanima niti su sami događaji u potpunosti motivisani a čitava radnja zaokružena, ali sve funkcioniše tako da se važne teme probiju kroz komični ton knjige.

detaljnije
31.07.2020.

Lota Peterman je jedna sasvim obična desetogodišnja devojčica, plavih očiju „s malo zelene i onim braon tačkicama po rubu”, koja voli krekere s puterom od kikirikija i čipsom, obožava životinje, posebno kučiće i malecke ovce, a ne voli prokelj i flautu. Preciznije – flautu mrzi.

detaljnije
24.07.2020.

Forđarini nas nimalo suptilno, na jedan vrlo intrigantan način baca u svet dece koja su brutalno zlostavljana, sistematski zanemarivana i izlagana svakodnevnim traumama, i kojoj emotivne i fizičke povrede čine sastavni deo svakodnevnog života.

detaljnije
30.06.2020.

U novoj emisiji Čitač, književna kritičarka Slavka Vlalukin preporučuje roman Amok luksemburškog pisca Tulija Forđarinija.

detaljnije
20.06.2020.

Portal Superteen i Odiseja čitaocima poklanjaju primerke romana ,,Amok: Luksemburška ljubavna priča" Tulija Forđarinija

detaljnije
23.10.2020.

Odiseja vas poziva da nam se pridružite na manifestaciji Knjiga na Trgu 24. i 25. oktobra 2020. godine od 10 do 22č

detaljnije
19.10.2020.

ČUMIĆ BOOK mini FAIR umesto ČUMIĆ BOOK FESTA. Nije bilo Čumić Book Festa, a nema ni Sajma knjiga, ali ima - Čumić Book mini Fair.

detaljnije
18.06.2020.

U Narodnoj biblioteci ,,Vuk Karadžić" u Kragujevcu od 22. do 27. juna održaće se velika prodajna izložba knjiga!

detaljnije
16.10.2020.

Video trejler za roman ,,Plavetnilo" Maje Lunde, drugu knjigu u Klimatskom kvartetu.

detaljnije
15.09.2020.

Čitajte ,,Dnevnik jedne skoro pa tinejdžerke: Kunići na sve strane" sa Sofijom sa YouTube kanala Sofijin svet knjiga

detaljnije
09.09.2020.

Poslušajte Dorin prikaz romana ,,Amok" luksemburškog pisca Tulija Forđarinija

detaljnije
16.07.2020.

Zavirite u knjigu Dnevnik jedne skoro pa tinejdžerke: Kunići na sve strane koju krase duhovite ilustracije Danijele Kol

detaljnije
16.06.2020.

Video trejler za roman ,,Amok: Luksemburška ljubavna priča" Tulija Forđarinija

detaljnije
10.05.2020.

Roman ,,Amok" Tulija Forđarinija osvojio je prestižnu Nagradu Evropske unije za književnost 2013. godine

detaljnije
03.08.2020.

Vreme je za Odisejin letnji čitalački izazov! Pročitaj knjigu, pošalji nam osvrt i možda baš ti osvojiš nagradu!

detaljnije
13.07.2020.

Pročitajte ekskluzivni intervju koji je norveška književnica Maja Lunde dala za list Večernje Novosti.

detaljnije
19.06.2020.

Ljubitelje serijala ,,Dnevnik jedne skoro pa tinejdžerke" Alise Pantermiler obradovala je vest da je po doživljajima glavne junakinje snimljen igrani film

detaljnije
11.06.2020.

Pogledajte trejler za film Baby(a)lone, snimljen po romanu ,,Amok" Tulija Forđarinija

detaljnije