• Izdavačka kuća Odiseja

I TI MOŽEŠ DA PROMENIŠ SVET 2023/2025; YOU'RE NEVER TOO YOUNG TO CHANGE THE WORLD 2023/2025

Na ovoj stranici predstavićemo projekat „I ti možeš da promeniš svet" (You're Never Too Young To Change the World) koji sprovodimo uz podršku programa Evropske Unije "Kreativna Evropa" tokom 2023, 2024. i 2025. godine.
i ti možeš da promeniš svet 2023 2025 you re never too young to change the world 2023 2025

Projekat ,,I ti možeš da promeniš svet” kao glavni cilj ima obraćanje čitaocima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, negovanje njihovih čitalačkih navika i motivisanje novih generacija čitalaca da se upoznaju sa evropskom književnošću i kulturom.

Knjige za ovaj projekat odabrane su pažljivo, a kriterijumi su bili literarna vrednost, važnost tema i sposobnost da sa lakoćom komuniciraju sa savremenim mladim čitaocima. Angažovana književnost je sve popularnija, kao što bi i trebalo da bude u svetu koji stremi ka jednakošću, miru i zdravoj životnoj sredini. Uprkos tim stremljenjima, u mnogim delovima sveta se uočavaju problemi nejednakosti, diskriminacije i ekološke neosvešćenosti – a svi oni proističu iz neznanja. Verujemo da knjige treba da budu i zabavne i poučne zbog čega se glavni cilj projekta „I ti možeš da promeniš svet“ lako može shvatiti iz samog naslova: podizanje svesti o važnim ekološkim i socijalnim problemima uz pomoć lepe književnosti i pokazivanje deci i tinejdžerima da već sad mogu poslužiti kao primer i doprineti da se svet promeni nabolje.

Projekat je struktuiran tako da pokriva tri goruća problema modernog doba: očuvanje životne sredine, inkluzija i neravnopravnost polova. Prve dve teme su podeljene u potkategorije koje se bave zasebnim pitanjima: klimatskim promenama, dobrobiti životinja; mentalnim zdravljem, inkluzijom pripadnika drugih rasa ili etniciteta, nerealnim standardima po pitanju fizičkog izgleda, vršnjačkog nasilja. Svaka tema obuhvata po dve knjige, od kojih je jedna namenjena mlađem (osnovnoškolskom) a druga starijem uzrastu (tinejdžerima).

KLIMATSKE PROMENE
1. Kristina Valden, Ekspedicija Koralni greben (Švedska)
2. Maja Lunde, Poslednji divlji konji (Norveška)

DOBROBIT ŽIVOTINJA
1. Sara Rataro, Zajedno u prašumi (Italija)
2. Florans Obri, Crni Titan (Francuska)

RAVNOPRAVNOST POLOVA
1. His Kajer, Knjiga svih stvari (Holandija)
2. Mojra Fauli Dojl, Sve trule jabuke (Irska)
 

MENTALNO ZDRAVLJE
1. Mete Vedse, Kad je srce mikser (Danska)
2. Lisa Bjerbu, U svojoj glavi sam kul (Švedska)

STANDARDI LEPOTE
1. Klementin Bove, Tri kraljice na dva točka (Francuska)
2. Jasminka Petrović, 35 kalorija bez šećera (prevod na slovenački, italijanski i španski)

INKLUZIJA
1. Marija Kling, Fredi i Flo ne znaju za strah (Nemačka)
2. Barbara Gavriluk, Moje Bučno selo (Poljska)

VRŠNJAČKO NASILJE
1. Jan de Kinder, Crvenilo (Belgija)
2. Đema Lijenas, Blistavi trag jednog puža (Španija)

 

Novina u odnosu na prethodne projekte je učešće partnera iz inostranstva. S ponosom objavljujemo da će Odisejini partneri na ovom projektu biti izdavačke kuće Malinc (Slovenija) i Besa Muci (Italija). Ove izdavačke kuće će predstaviti svojoj publici roman 35 kalorija bez šećera Jasminke Petrović. Zahvaljujući ovom projektu 35 kalorija bez šećera biće prevedena na slovenački, španski i italijanski.

KNJIGE
Predstavljamo vam knjige iz projekta „I ti možeš da promeniš svet":
PISCI
Upoznajte slavne pisce koje predstavljamo u projektu „I ti možeš da promeniš svet" koji sprovodimo uz podršku programa Evropske Unije „Kreativna Evropa" tokom 2023–2025. godine. Većina pisaca koje ćemo vam predstaviti kroz projekat do sada nije prevođena na srpski jezik. U okviru ovog projekta predstavljamo autore iz 11 zemalja: Belgije, Nemačke, Italije, Norveške, Švedske, Španije, Francuske, Holandije, Irske, Poljske i Danske.
PREVODIOCI SU VAŽNI
Kaže se: „Što je prevod bolji, to se manje primećuje, a knjiga deluje kao da je napisana baš na tom jeziku". Čin prevođenja jedan je od najnesebičnijih poslova u kreativnoj industriji: ti stvaraoci pretvaraju jedan u tekst u drugi, isti a opet različit, ulažući svu svoju kreativnost, maštu, domišljatost, promućurnost, a se u cilju da se taj njihov ogroman napor ne primeti. Nedovoljno cenjen i često malo plaćen prevodilački posao ipak nije odbio mnoge izuzetne autore koji su posvetili veliki deo svojih života omogućavajući piscima da podele svoju viziju sa čitaocima širom sveta. S ponosom predstavljamo Odisejine prevodioce koji su učestvovali u ovom projektu.
ILUSTRATORI
Predstavljamo vam ilustratore koji daju lice i lepotu knjigama iz ovog projekta.
ZANIMLJIVOSTI
Na ovom mestu možete pratiti sve promotivne aktivnosti i dešavanja u vezi sa Odisejinim tekućim projektom
16.05.2024.

Danas je, srećom, svest o socijalnoj anksioznosti malo veća nego pre i to što ovaj psihički problem ne samo da više nije nepoznanica, već ni nerešiv, apsolutno uliva nadu. Isto čine knjige poput romana Šveđanke Lise Bjerbu, čiji je značaj veliki koliko i prijemčivost postignuta pristupom autorke tako delikatnoj temi.

detaljnije
07.05.2024.

Kad te društvo proglasi „gicom“, prodaj mu prasetinu - pročitajte prikaz Isidore Đolović

detaljnije
04.04.2024.

Tanki romani, s malim brojem strana, obično u startu stvaraju nepoverenje prema kapacitetima i ozbiljnosti dela koje je pred nama, ali Knjiga svih stvari višestruko nagrađivanog Hisa Kajera predstavlja lep primer kako je i na malom broju strana moguće spakovati bogatstvo unutrašnjih svetova i spoljašnjih odnosa.

detaljnije
25.03.2024.

Zahvaljujući originalnoj sintezi navedenih „sastojaka“, roman „Sve trule jabuke“ naširoko je hvaljen kao divan, važan, oplemenjen porukom koja upućuje na jednu od glavnih uloga književnosti, a to je čuvanje svedočanstava i omogućavanje da se ona čuju sa najrazličitijih strana.

detaljnije
05.03.2024.

U trećoj i do sada najobimnijoj knjizi „klimatskog kvarteta“, Maja Lunde se ekološkom problematikom služi da motivski i, zapravo, skoro površinski poveže teme ljudskih naravi, odnosa, sudbina. Iznova koristeći tehniku paralelnog praćenja različitih vremena i pripovednih glasova, bira poslednje divlje konje kao zajedničku nit između predočenih priča.

detaljnije
06.02.2024.

Pročitajte prikaz romana "Knjiga svih stvari" i saznajte zašto autorka prikaza, Isidora Đolović, smatra da bi ovaj roman Hisa Kajera trebalo uvrstiti u školsku lektiru

detaljnije
18.01.2024.

Šta se dešava kada „normalce“ smestimo u kompletno natprirodno okruženje? Odgovor nudi „Fredi i Flo ne znaju za strah“, debitantska knjiga Marije Kling koja je već pobrala mnoge žanrovske nagrade na nemačkom govornom području i predstavlja početak obećavajućeg omladinskog serijala

detaljnije
18.03.2024.

Pridružite nam se u Štrik kafe knjižari u razgovoru o devojčicama iz knjiga koje menjaju svet!

detaljnije
12.03.2024.

Novosadski sajam knjiga održaće se od 18. do 25. marta 2024. godine

detaljnije
06.03.2024.

Vreme je za još jedan sajam u KC gradu!

detaljnije
08.12.2023.

58. Niški sajam knjiga održaće se od 11. do 18. decembra u hali "Čair"

detaljnije
12.10.2023.

66. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu održaće se od 21. do 29. oktobra. Odiseja vas čeka na istom mestu u hali 1!

detaljnije
07.09.2023.

28. međunarodni sajam knjige „Banja Luka 2023" održava se od 13. do 19. septembra 2023. godine u SC „Borik”

detaljnije
14.08.2023.

Pozivamo vas na predstavljanje novog Odisejinog izdanja, romana "Knjiga svih stvari", 18. avgusta u knjižari Štrik

detaljnije
17.07.2023.

Stiglo je leto što znači da je vreme za još jedan Odisejin letnji čitalački izazov! Pročitaj knjigu, pošalji nam prikaz i možda baš ti osvojiš nagradu!

detaljnije
17.07.2023.

Odiseja stiže u Crnu Goru! Posetite naš štand na sajmu knjiga u Herceg Novom od 21. do 28. jula 2023.

detaljnije
04.07.2023.

Vreme je za još jedan sajam u KC Gradu! Iskoristite super popuste i spremite literaturu za leto!

detaljnije
02.06.2023.

Odiseja i ove godine učestvuje na Čumić Book Festu!

detaljnije
02.03.2023.

Novosadski sajam knjiga održaće se od 7. do 13. marta 2023. godine

detaljnije
01.11.2023.

U okviru francuskog programa na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstavljeno je srpsko izdanje romana francuske kniževnice Florans Obri – Crni Titan, koje je u prevodu Svetlane Stojanović objavila IK Odiseja. Reč je angažovanom, moderno rečeno ekološkom, a delom i porodičnom romanu za mlade, koji francuski književni kritičari uz najviše ocene preporučju i odraslima.

detaljnije
02.03.2023.

Jan de Kinder (1964), belgijski autor i ilustrator. Osvojio je brojne nagrade u Belgiji i inostranstvu u domenu književnosti za decu. Godine 2015. osvojio je najprestižnije nagrade - The Original Art Reward na izložbi Ilustracija dečje knjige Društva ilustratora u Njujorku i nagradu USBBY za izvrsnu međunarodnu knjigu. Ilustrovao je više od četrdeset knjiga, među kojima su i one koje je sam napisao.

detaljnije
29.09.2023.

RTV Šumadija napravila je prilog o Odisejinim interaktivnim radionicama sa decom.

detaljnije
18.04.2023.

Pogledajte prilog na RTS u kom je predstavljen novi Odisejin projekat "I ti možeš da promeniš svet" podržan od strane programa Kreativna Evropa!

detaljnije
07.09.2023.

Došlo je vreme da proglasimo pobednike još jednog Odisejinog letnjeg čitalačkog izazova!

detaljnije
31.07.2023.

Knjiga Crvenilo Jana de Kindera proglašena je dečjom knjigom godine na sajmu u Herceg Novom!

detaljnije