• Izdavačka kuća Odiseja

Upoznajte Gasta Grebera

Video / Intervjui / 01.02.2019.
Zbirka ,,Dani" Gasta Grebera osvojila je prestižnu Nagradu Evropske unije za književnost 2016. godine
upoznajte gasta grebera

Gast Greber (rođen 1960), odrastao je u gradiću Holerihu u državi Luksemburg. Pohađao je gimnaziju a potom i nastavu na Pedagoškom institutu (Institut Supérieur d’Études et de Recherches Pédagogiques, ISERP) u gradu Luksemburgu, gde se i zaposlio. Od 1982. bio je nastavnik u nekoliko osnovnih škola, a od 2003. na raznim funkcijama u obrazovnom sistemu, dok 2007. nije postao rukovodilac Centre technolink – odeljenja školske administracije zaduženog za opremanje škola računarima, internetom i novim tehnologijama.

Gast Greber je prve priče objavljivao u alternativnim luksemburškim časopisima već kao dvadesetogodišnjak. Prvu knjigu objavio je 2010. godine: roman za mlade De Griss (Gris), pisan u tradiciji romana Enid Blajton, govori o grupi mladih koji se sprijatelje sa marginalizovanim čudakom, starcem koji nije prihvaćen u svojoj sredini. Roman istražuje teret odrastanja u malim zajednicama koje teže da uspostave kontrolu nad svim svojim članovima, a netolerantne su prema autsajderima, i promoviše prijateljstvo i poštovanje kao osnovu međuljudskih odnosa. Roman je 2011. godine bio u užem izbor za dodelu Luksemburške nagrade za knjigu godine.

Odiseja će ove godine objaviti nagrađenu zbirku Gasta Grebera ,,Dani" i predstaviti ovog zanimljivog pisca srpskoj čitalačkoj publici.

Pogledajte intervju sa Gastom Greberom, dobitnikom nagrade EUPL za 2016. godinu.

 

Povezane knjige
Dani
Rasprodato