• Izdavačka kuća Odiseja

Upoznajte Emanuelu Pagano

Video / Intervjui / 10.04.2019.
Emanuela Pagano je za roman ,,Mladi trogloditi" dobila prestižnu Nagradu Evropske unije za književnost 2009. godine
upoznajte emanuelu pagano

Emanuela Pagano rođena je 1969. u francuskoj oblasti Ardeš, koju i opisuje u ovoj knjizi. Studirala je likovne i audio-vizuelne umetnosti, a potom stekla i master diplomu na Odseku za istoriju filma. Radila je kao profesorka likovne umetnosti do 2012. godine, nakon čega se u potpunosti posvetila pisanju. Piše i eseje, a nekoliko radova posvetila je Pazolinijevim filmovima. Sarađuje s umetnicima iz različitih oblasti, kao što su ples, film, fotografija, ilustracija, likovna umetnost i muzika.

Prvi roman Budi kod mene (Pour être chez moi, 2002) napisala je pod pseudonimom Ema Šak (Emma Schaak). Već od drugog romana, Ne pred ljudima (Pas devant les gens, 2004) potpisuje se pravim imenom. Uspeh je stigao tek s trećim romanom Skrivene muke (Le Tiroir à cheveux, 2005), za koji je dobila nagradu Prix TSR. Nagrade su se nizale jedna za drugom: Prix Wepler 2008 i Prix Rhône-Alpes du Livre 2009 za roman Dečje ruke (Les Mains gamines, 2008), Prix Rhône-Alpes de l’adaptation cinématographique 2009 i Nagrada Evropske unije za književnost (EUPL) 2009. za roman koji je pred vama Mladi trogloditi (Les Adolescents Troglodytes, 2007)i Prix du Roman Ecologie 2018 za Spaseni uz reku (Sauf Riverains).

Izuzetno plodna autorka, Emanuela Pagano objavljuje knjigu gotovo svake godine. Od njenih ostalih dela treba pomenuti zbirku proznih fragmenata Nouons-nous (2013), novelu Goloruka lisica (Un Renard à mains nues, 2012) i roman Nema vodenih ptica (L’Absence d’oiseaux d’eau, 2010).

Pogledajte intervju Emanuele Pagano povodom dobijanja EUPL nagrade:

 

Povezane knjige
Mladi trogloditi
Rasprodato