• Izdavačka kuća Odiseja

Svetski dan pčela - 20. maj

Ekologija / Zanimljivosti / 20.05.2020.
Na predlog Pčelarskog saveza Slovenije, a uz podršku ogromnog broja pčelarskih saveza sveta, pa i Saveza pčelarskih organizacija Srbije, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2017. godine izglasala da Svetski dan pčela bude 20. maj.
svetski dan pčela 20 maj

Poslednjih godina se u čitavom svetu govori o značaju pčela za našu planetu i mračnom scenariju koji bi nas zadesio ukoliko bi pčele nestale kao vrsta. Na ovu temu snimljeni su brojni dokumentarci, napisane stručne knjige i romani (kao što je roman ,,Istorija pčela" Maje Lunde) a sve to kako bi se podigla svest o važnosti koju ova mala bića imaju za ekosistem.

Pčele su jedini insekti koji proizvode hranu koju jedu ljudi, ali med nije jedina namirnica čije postojanje zavisi od pčela. Njihova najznačajnija uloga je oprašivanje biljaka koje u suprotnom ne bi mogle da se razmnožavaju. Upravo su pčele zaslužne za svaki treći zalogaj voća koji okusimo. Od 100 najzastupljenijih poljoprivrednih useva, koji čine 90 posto ishrane ljudi širom planete, pčele oprašuju čak 70 posto. Pčele imaju značajnu ulogu u očuvanju ekološke ravnoteže i biodiverziteta u prirodi. Oprašivanjem obezbeđuju i brinu o ekosistemima, životinjskim i biljnim vrstama, a doprinose i genetskoj i raznolikosti živog sveta.

Naučna istraživanja pokazuju da su pčele sve ugroženije. Na njihov opstanak utiču klimatske promene i sve češća upotreba hemikalija u poljoprivredi. Pčelari širom sveta sve teže se bore u očuvanju košnica, a posebno zabrinjava neobjašnjivi CCD (Colony Colapse Disorder) sindrom usled kog pčele prosto nestaju iz svojih staništa.

Kako bi skrenuli pažnju na ugroženost pčela i probleme s kojima se savremeni pčelari suočavaju, Pčelarski savez Slovenije predložio je Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da proglase dan posvećen pčelama. Predlog je usvojen 2017. godine a za datum je odabran 20. maj. Osim što su u maju na severnoj polulopti pčele najaktivnije, 20. maja rođen je Anton Janša (1734-1773) začetnik i učitelj modernog pčelarstva. Radio je kao dvorski pčelar, a carica Marija Terezija ga je imenovala za prvog carskog instruktora u monarhiji.

Čuvajmo pčele svakog dana! Njihovo zujanje je sinonim za život planete.

Fotografija: www.freepik.com

Povezane knjige
Istorija pčela
880 rsd 1.100