• Izdavačka kuća Odiseja

Prilog o romanu ,,Hotel Tišina" u emisiji Čitač

Prikazi / 22.02.2023.
U novoj emisiji "Čitač" poslušajte razgovor o romanu "Hotel Tišina" islandske književnice Ejdur Ave Olafsdotir
prilog o romanu ,,hotel tišina quot u emisiji čitač

 

Jonas Ebeneser je vešti majstor koji ima neopisivu potrebu da popravlja stvari oko sebe, ali nikako ne uspeva da popravi sopstveni život. Na pragu je pedesete, razveden i prepušten sam sebi, a nedavno je otkrio i da njegova ćerka nije zaista njegova, zbog čega tone u egzistencijalnu krizu. Dok posećuje svoju dementnu majku u staračkom domu, krišom razmišlja o tome kada i gde bi mogao da stavi tačku na svoj život.

Ne želeći da rizikuje mogućnost da ćerka pronađe njegovo telo, odlučuje da umre u inostranstvu. Pakuje kutiju sa alatom i nešto garderobe i odlazi u neimenovanu zemlju razrušenu ratom. Bukira sobu u hotelu Tišina koji, kao i zemlja u kojoj se nalazi, vapi za veštim rukama majstora. Česma po česma, sijalica po sijalica, i Jonasova bušilica koju je poneo da bi pričvrstio kuku za omču dobija novu svrhu, baš kao i Jonas koji će zahvaljujući ljudima koje upoznaje u hotelu sagledati svoju patnju novim očima i razumeti dubinu ljudskih ožiljaka.

Hotel Tišina je otrežnjujuća priča o čoveku, zajednici i izbavljenju od očaja koja slavi beskrajne životne mogućnosti i nove početke.

 

Emisiju Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Razgovor možete poslušati klikom OVDE.

Povezane knjige
Hotel Tišina
550 rsd 891 Akcija