• Izdavačka kuća Odiseja

Prikaz romana ,,Reci šta te muči net" Džeklin Vilson

Prikazi / 07.07.2017.
Povezivanje ovog romana za decu sa tehnologijama 21. veka je zaista smeo potez Vilsonove. Malo sam razmislila o tome i shvatila da je to zaista originalan način da se deca privuku i pročitaju nešto van računara, tableta i mobilnih telefona.
prikaz romana ,,reci šta te muči net quot džeklin vilson

Oduvek sam mnogo volela da čitam. Kada sam bila klinka nije mi se moglo desiti da zaspim, a da pre toga ne pročitam makar jedno poglavlje. Knjiga o kojoj vam danas pišem je napisana za uzrast od 9 do 12 godina, pa se i ja uvek trudim da takve knjige čitam iz perspektive deteta. U pitanju je knjiga RECI-ŠTA-TE-MUČI.NET, Džeklin Vilson.

Povezivanje ovog romana za decu sa tehnologijama 21. veka je zaista smeo potez Vilsonove. Malo sam razmislila o tome i shvatila da je to zaista originalan način da se deca privuku i pročitaju nešto van računara, tableta i mobilnih telefona. Ja u tom potezu vidim i ilustrovanje one dobre strane interneta, koju svi zanemaruju obraćajući pažnju na mnogo više loših strana. Jedan učitelj osmislio je sajt na kom učenici anonimno mogu pisati o svojim problemima, a zatim uz pomoć drugara pronaći i rešenje.

Forma romana je dobro osmišljena – svako poglavlje se zove Šta muči… pa se smenjuju imena dece iz jednog odeljenja. Samim tim, pripovedač je promenljiv iz priče u priču, a u tu ulogu se stavlja dete o čijem problemu se govori. U svakom poglavlju se obrađuju najrazličitiji problemi koji muče decu, od straha spavanja u mračnoj sobi, preko dobijanja maćehe, dečijih zaljubljivanja do jednog vrlo ozbiljnog problema na samom kraju. Nekako mi se čini da je struktura takva da su problemi zaista gradacijski poređani.

Kao neko ko se od jedanaeste godine bori sa hroničnom bolešću, smatram da je jako dobro što se jedna takva tema javlja na kraju ove knjige. Ipak, smatram da je to jedna jako opširna tema i da možda zaslužuje mnogo više prostora od jednog poglavlja. Čini mi se da je autorka svesno provukla okvirnu priču kroz samo pripovedanje dece i mislim da je to sasvim u redu, jer se na taj način pospešuje razmišljanje i moć zaključivanja.

Knjigu možete nabaviti onlajn, na sajtu izdavačke kuće Odiseja. I ovog puta su me oduševile ilustracije i moram da primetim da Odisejina izdanja zaista imaju odlične ilustratore. Za ovu knjigu zadužen je bio Tihomir Čelanović.

Izvor: Priče jedne veštice

Povezane knjige