• Izdavačka kuća Odiseja

Prikaz knjige ,,Riko, Oskar i tajanstvene senke"

Prikazi / 26.01.2018.
Riko, Oskar i tajanstvene senke nesumnjivo je Štajnhefelova najznačajnija i najpopularnija knjiga, koja je stekla obožavaoce širom sveta.
prikaz knjige ,,riko, oskar i tajanstvene senke quot

Riko i Oskar su najneobičniji detektivi koje ćete ikad upoznati. Riko brka levo i desno i strane sveta, ali je, mada sporo razmišlja, tata-mata kad treba primetiti sitnice koje niko drugi ne primećuje. I što je najvažnije – neustrašiv je. Oskar je čisti genije, i, kao i svi genijalci, malo na svoju ruku: uvek nosi šlem da bi zaštitio svoj dragoceni mozak, ima koeficijent inteligencije skoro zilion, ali i zilion strahova (osim kada je s Rikom). Kad njih dvojica udruže svoje klikere, nema misterije koju ne mogu razrešiti.

U prvoj knjizi o avanturama Rika i Oskara, detektivski dvojac će poći u potragu za misterioznim kidnaperom dece koji hara Berlinom. Hrabro prateći tragove, isteraće istinu na čistac.

Riko, Oskar i tajanstvene senke nesumnjivo je Štajnhefelova najznačajnija i najpopularnija knjiga, koja je stekla obožavaoce širom sveta. Veliki uspeh kod publike postigli su i nastavci Riko, Oskar i slamanje srca (Rico, Oskar und das Herzgebreche, 2009) i Riko, Oskar i ukradeni kamen (Rico, Oskar und der Diebstahlstein, 2011).

To su topli, duhoviti romani o dvojici neobičnih drugova. Riko za sebe kaže da je niskonadaren, kao suprotnost visokonadarenoj deci, poput njegovog druga Oskara.

Riko ide u specijalnu školu, brka levo i desno, strane sveta, ne snalazi se baš najbolje u novim sredinama, ali provodi detinjstvo baš kao i sva deca: u igri, učenju i otkrivanju tajni sveta.

Oskar je izuzetno inteligentan dečak, ali opterećen strahovima od raznih opasnosti koje, sudeći po statistikama koje zna napamet, vrebaju sa svih strana. On tek družeći se s Rikom uspeva da iskusi život ne kroz knjige i podatke nego kroz prave avanture.

Njih dvojica se savršeno dopunjuju: Riko je neverovatno radoznao ali i dovoljno hrabar da istražuje sve što ga zanima, premda se zbog toga često nađe u nezgodnim i opasnim situacijama. Oskar je oprezan i obrazovan, dobro se snalazi u velikom gradu, ume da prati uputstva i takođe poseduje radoznalost i pronicljivost koje odlikuju dobre detektive. Kad nekuda krenu zajedno, Riko se neće izgubiti a Oskar se neće bojati.

Ideja o drugarstvu dvojice dečaka koji se izdvajaju od proseka – jedan zato što je mnogo inteligentniji od svojih vršnjaka, a drugi zato što je njegova inteligencija ispod proseka – i koji upravo kroz drugarstvo savladavaju teškoće u socijalizaciji – bila je dovoljna da kritičari i pedagozi prepoznaju važnost ove knjige. S druge strane, decu čitaoce je osvojila pre svega duhovitošću, likovima poznatim iz života, zanimljivim kriminalističkim zapletom, Rikovom sposobnošću da opazi stvari koje su svoj deci zanimljive (premda se odraslima čine nevažnim) i njegovim pomalo ćaknutim ali neverovatno šarmantnim pripovedanjem. Posebno majstorstvo Andreasa Štajnhefela ogleda se u tome kako je napravio mikrokosmos od Rikove zgrade i komšiluka: tako realistično prikazuje Rikove poteškoće u kretanju a istovremeno otvara prostor za pomno istraživanje tog majušnog dela sveta. Svaki stanar te zgrade, ma kako mala bila njegova uloga u priči, jedinstven je i nesvakidašnji.

Posle dve nominacije, Andreas Štajnhefel je 2009. godine osvojio Deutschen Jugendliteraturpreis za roman Riko, Oskar i tajanstvene senke, koji je nagrađen i drugim nagradama, od kojih su najznačajnije: Corine, 2008, Najbolja dečja knjiga 2008. godine po izboru medijske kuće HR (Hessischer Rundfunk), Katholischer Kinder- und Jugendbuchpreis 2009. i NASEN nagrada za inkluzivne dečje knjige u Velikoj Britaniji 2011. godine. Ovaj roman se 2010. našao i na počasnoj listi internacionalne organizacije IBBY koja dodeljuje Medalju Hansa Kristijana Andersena, nagradu za životno delo u oblasti stvaralaštva za decu, zvanu „Mali Nobel“. (Inače, Andreas Štajnhefel se tri puta, i kao pisac i kao prevodilac, nalazio na toj prestižnoj listi.)

Izvor: Roditelj Srbija

Povezane knjige