• Izdavačka kuća Odiseja

Prikaz knjige ,,Pozajmljivači" Meri Norton

Prikazi / 06.05.2021.
Radmila sa bloga Books and Scarves ovog puta je imala pojačanje! O romanu ,,Pozajmljivači" razgovarala je sa devetogodišnjim Markom, strastvenim knjigoljupcem. Prenosimo vam Markove utiske u celosti.
prikaz knjige ,,pozajmljivači quot meri norton

Ovaj prikaz biće nešto drugačiji od svih dosadašnjih.

Knjiga je deo projekta Čitamo u paru odnosno u knjiškom svetu poznatom kao buddyreads. Samo što smo akteri ovog čitanja u paru moj učenik Marko (9 godina) i ja. Marko je strastveni knjigoljubac od malih nogu i isto kao i ja knjižaru smatra rajem i idealnim mestom gde čovek može da uživa. Kupovinu knjiga doživljava kao mali praznik, a čitanje kao najbolje provedeno vreme.

Elem, da počnemo.

Ja: Marko, šta bi ti rekao gde se odigrava radnja ove knjige?
Marko: Radnja ove knjige se radi u kuhinji, ali ne običnoj kuhinji, nego već u opasnoj kuhinji. Barem za njih! Oni su pozajmljivači! Tačnije da Vam objasnim ko su oni. Oni su mnogo, mnogo sićušna bića. Mi smo za njih ogromni džinovi. Ali nije njihov problem što smo mi ogromni. Njima najveći problem je bio ako ih mi uhvatimo u pozajmljivanju.

Ja: Da, to si u pravu. Ljusko, Zvoca i Arijeta, skriveni ispod kuhinjskog poda i najviše su se plašili da ne budu uhvaćeni. Njihov život je monoton ako pitam Arijetu, zar ne? Šta je to pozamljivanje?

Marko: Oh da zaboravih, Vi ni ne znate šta je njima pozajmljivanje, jel tako?

Njima je pozajmljivanje, tačnije rečeno krađa. Oni su ipak humani kradljivci. Samo kradu šta im je neophodno, ali ako Vam sledeće stvari budu izgledale blesavo možda i jeste blesavo, ali ne i za njih. Salveta – im je tepih, kutija sa šibicama – im je plafon itd.

Ja: Zamisli kako bismo se mi osećali da nam je salveta tepih ili da su nam zihernade prepreke. Zamisli da smo toliko mali i da moramo da vodimo računa o tome da nas neko uhvati, a mi jedva da smo primetni. Nego, imaš li ti neki najbolji deo u ovoj knjizi?

Marko: Naravno. Moj omiljeni deo je kada dečak upoznaje Arietu pozamljivača. Odnosno kada se desi ono što nije smelo da se desi. Arijeta je uhvaćena u krađi! Taj deo mi je omiljen zato što svi imamo drugačije tradicije od pozajmljivača. To su kao čovek i patuljak. Nešto veliko sa nečim malim.

Ja: I meni je to bio najbolji deo u knjizi. Prava prekretnica i velika greška ako pitamo Ljuska i Zvocu. Arijeta je počinila najveću grešku u istoriji pozamljivanja. Taj potez nateraće Satiće da možda zauvek napuste svoj dom.

Marko: Tek sad zamislite koje bi Vi blago od avanture pronašli u ovoj knjizi.

Ja: Pravo malo blago. Ovaj roman ti se, rekla bih dopao jer si joj dao visoku ocenu. Možemo ga preporučiti svima. I tvojim i mojim vršnjacima jer je odličan za razbijanje monotonije i razmišljanje. Pokreće maštu. Priznaćeš da smo se sjajno proveli dok smo čitali ovo!
Kada bi mogao da budeš jedan lik iz knjige mislim da bi bio isti kao Arijeta jer stalno istražuješ i nikada ne miruješ, a ja bih verovatno bila Zvoca koja ti govori “Pazi da te ne uhvateeee!”.

Marko, znam da ovo čitaš. Hvala ti što si bio deo ovog projekta i što si hteo da čitaš sa mnom. Hvala ti i na iskrenim odgovorima.
Želim ti još puno dobrih knjiga i naslova o kojima ćeš mi pričati uskoro jer sve one knjige koje si kupio čekaju da budu pročitane!

Izvor: www.booksandscarves.com

Povezane knjige
Pozajmljivači
520 rsd 693