• Izdavačka kuća Odiseja

Male žene i Plavetnilo u emisiji Čitač

Prikazi / 20.11.2020.
U emisiji ,,Čitač" (Radio Beograd 2) razgovarali smo o ,,Malim ženama" Luize Mej Alkot i ,,Plavetnilu" Maje Lunde. Emisiju vodi i uređuje Dragana Kovačević.
male žene i plavetnilo u emisiji čitač

Poznati roman „Male žene" Luize Mej Alkot prodat je u više od deset miliona primeraka širom sveta od daleke 1867. godine, kada je prvi put objavljen. Možemo reći da je knjiga u to vreme bila pravi bestseler, ali i danas, 150 godina kasnije, taj romana inspiriše čitaoce i umetnike.

Na osnovu ovog romana snimljeno je i odigrano više od dvadeset filmova, televizijskih serija i pozorišnih komada. Priča o odrastanju četiri sestre Marč, njihovim snovima, strepnjama i nadama, jedan je od najčitanijih američkih romana svih vremena.

Norveška književnica Maja Lunde, autorka svetskog bestselera „Istorija pčela", nedavno je objavila novi roman „Plavetnilo". Ta dva romana će, uz još dva, činiti svojevrsni klimatski kvartet. Maja Lunde je 2015. godine za roman „Istorija pčela" osvojila uglednu nagradu norveških knjižara. Kada je pitaju otkuda da piše o klimatskim promenama, ona kaže: „U Norveškoj imamo izreku ‒ piši tamo gde gori."

O knjigama je govorila Sandra Bakić Topalović.

Emisiju možete poslušati na sajtu Radio Televizije Srbije, klikom OVDE.

Izvor: www.rts.rs

Povezane knjige
Plavetnilo
713 rsd 891
Male žene
880 rsd 1.100