• Izdavačka kuća Odiseja
Vesti / 31.07.2018.

Izdavačka kuća „Odiseja“ ove godine obeležava 15 godina rada i tim povodom pokrenula je biblioteku „Pipi“, koja je zamišljena kao zbirka najlepših knjiga švedske književnice za decu i scenografa Astrid Lindgren, čija bi izdanja bila ilustrovana i u tvrdom povezu.

detaljnije
Prikazi / 12.07.2018.

Tipična karakteristika opusa Eve Ibotson, korišćenje bajkolikih elemenata u modernom kontekstu i pokušaj njihovog osavremenjivanja, prisutna je i u ovom romanu. Maja je bogato siroče koje nakon smrti oba svoja roditelja biva prepušteno koristoljubivim i zlim rođacima. Arhetip Pepeljuge primetan je i u naglašenom kontrastu između lika lepe, nesebične, požrtvovane i u svojoj dobroti naivne junakinje i, sa druge strane, dva lika pakosnih, taštih i ljubomornih sestri bliznakinja.

detaljnije
Prikazi / 04.07.2018.

Kada je pravo vreme uneti sumornije tonove u bajke i povesti decu stazom koja vodi ozbiljnijoj tematici, a ne uništiti alegorijsku prirodu, ni strgnuti veo mašte sa priče? Kada to postajemo „prestari“ za gubljenje u magičnim svetovima i veru u njihove čari, makar dok pripovest traje?

detaljnije
Dešavanja / 29.06.2018.

Odiseja će ove godine predstaviti nova izdanja na 3. Sajmu knjiga u Andrićgradu!

detaljnije
Prikazi / 13.06.2018.

Na prvim stranama osvaja svedenost i otresitost u autorkinom stilu, i zadivljuje stroga granica između nje i junakinje, iako se pripoveda u prvom licu. Junakinja se oseti na defanzivnost i neusmerenu agresiju; kod autorke toga nema. Verovatno je to bio jedini način da se zadrži autonomija u odnosu na priču, budući da su za njene okvire uzeti motivi iz autorkinog života.

detaljnije
Prikazi / 11.06.2018.

Irski pisac Rodi Dojl, dobitnik (između ostalog) Bukerove nagrade, toj zanimljivoj potrazi posvećuje svoj roman „Putovanje kroz noć“ (Odiseja, 2015; orig. A Greyhound of a Girl, 2011). Njegova dela, do sada više puta ekranizovana, karakterišu dramska struktura i brojni dijalozi, pa ni sledeća priča nije izuzetak. 

detaljnije