• Izdavačka kuća Odiseja
poslednji divlji konji

Poslednji divlji konji

Maja Lunde

880 rsd 1.320 (-33%) Akcija
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Treći roman Klimatskog kvarteta Maje Lunde priča je o poslednjim istinski divljim konjima. Desetinama hiljada godina krase zidove drevnih francuskih pećina; vekovima caruju mongolskim stepama; jedina su vrsta konja koja nikada nije pripitomljena a u dvadesetom veku su na rubu izumiranja.

  • ISBN: 9788677203023
  • Broj strana: 486
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 14x20
  • Godina izdanja: 2023

Kada kosti divljeg konja iz Mongolije stignu do Mihaila, zamenika upravnika Peterburškog zoološkog vrta, on shvata da je pred njima istorijsko otkriće. Tahi – drevni divlji konj za kog se smatra da je odavno izumro i dalje živi u mongolskim stepama i Mihail počinje da sanjari o ekspediciji u kojoj će ih uloviti i pridodati kolekciji zoološkog vrta.

Ceo vek kasnije veterinarka Karin sa sinom putuje u Mongoliju kako bi vratila ova čudesna stvorenja u prirodno stanište. Posvetila je život brizi o divljim konjima i ima samo jedan san: da ih spase od izumiranja.

Godine 2064. Evropa je opustošena i ljudi se bore da prežive nakon klimatskih katastrofa koje su pogodile Planetu. Iako su skoro svi njeni susedi odavno otišli iz svojih domova, Eva odbija da napusti farmu i nekoliko poslednjih divljih konja o kojima brine, posebno sada kada kobila treba da se oždrebi. Međutim, dolazak nepoznate žene na imanje učiniće da Eva preispita svoju odluku i prvi put realno sagleda budućnost svoje ćerke ukoliko ostanu na farmi.

Prostirući se kroz kontinente i vekove, roman Poslednji divlji konji je dirljiva priča o opstanku, zajednici i neraskidivoj vezi čoveka i prirode. Šta nas razlikuje od životinja? Kako naši postupci utiču na druge vrste? Imamo li vremena da ispravimo greške iz prošlosti?

Prikaz romana "Poslednji divlji konji" Maje Lunde

05.03.2024.

U trećoj i do sada najobimnijoj knjizi „klimatskog kvarteta“, Maja Lunde se ekološkom problematikom služi da motivski i, zapravo, skoro površinski poveže teme ljudskih naravi, odnosa, sudbina. Iznova koristeći tehniku paralelnog praćenja različitih vremena i pripovednih glasova, bira poslednje divlje konje kao zajedničku nit između predočenih priča.

Detaljnije

INTERVJU MAJA LUNDE: Odrasla sam sa posterom protiv nuklearnog oružja iznad trpezarijskog stola

13.07.2020.

Pročitajte ekskluzivni intervju koji je norveška književnica Maja Lunde dala za list Večernje Novosti.

Detaljnije

Od istog autora

Plavetnilo
660 rsd 891 Akcija
Istorija pčela
880 rsd 1.100