• Izdavačka kuća Odiseja
plavetnilo

Plavetnilo

Maja Lunde

713 rsd 891 (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Drugi roman Maje Lunde u Klimatskom kvartetu.

  • ISBN: 9788677201692
  • Broj strana: 328
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 14x20
  • Godina izdanja: 2020

Od autorke svetskog bestselera Istorija pčela stiže nam još jedna otrežnjujuća priča o potrazi za izgubljenim vezama koja pokazuje kako i najmanje odluke svakoga od nas mogu imati ogromnog uticaja na budućnost.

Signe je na pragu sedamdesete i nikada se nije plašila mora. Odrastala je u porodičnom hotelu uz ambicioznu majku i odlučnog oca, zaljubljena u predele koji su ih okruživali. Uvek se borila da sačuva prirodu i njena borba se nastavlja i danas. Ponovo će se ukrcati na „Plavetnilo”, ovog puta sa neobičnim tovarom, kako bi se otisnula na opasno putovanje do Francuske i pronašla čoveka koga je nekada volela.

David i njegova ćerkica Lu stoje pred kapijama francuskog izbegličkog kampa. Prešli su dug put kroz Evropu devastiranu sušom u potrazi sa vodom i ostatkom svoje porodice. Dok čekaju vesti o njima, pronalaze barku u dvorištu napuštene kuće daleko od obale mora i ispod prašnjave cirade otkrivaju novu nadu u spasenje. Ta barka je „Plavetnilo“, ona kojom je Signe dvadesetak godina ranije krenula na put.

Novi roman Maje Lunde skreće pažnju na nešto što svi uzimamo zdravo za gotovo a što čini samu srž našeg postojanja: značaj vode.

 

 

Plavetnilo - čitalački vlog sa Dorom

02.07.2021.

Čitajte ,,Plavetnilo" Maje Lunde sa Teodorom sa Youtube kanala Dora i knjižica

Detaljnije

Odiseja na manifestaciji ČUMIĆ BOOK FEST, 8 - 13. jun

08.06.2021.

Ovogodišnji Čumić Book Fest održaće se na platou ispred Makart Store-a u Čumićevom sokačetu od 8-13 juna, a radno vreme biće od 10 do 20 sati svakog dana.

Detaljnije

Književna ekologija: Čovek uništitelj

14.04.2021.

Iako oba romana Maje Lunde, Istorija pčela i Plavetnilo, mogu da se podvedu pod tzv. ekološku književnost, oni je nadrastaju vešto savladanim svim zahtevima dobre proze, od bogatog i značenjski višeslojnog jezika, pitke rečenice, veštog preplitanja vremenskih planova do potresno otrežnjujućeg zenita svake od priča. I te kako dovoljno. Ne samo za bestseler, već i za prijatno iznenađenje na svetskoj literarnoj sceni.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Plavetnilo" Maje Lunde

25.03.2021.

,,Plavetnilo" Maje Lunde nije samo priča o globalnoj katastrofi, već prvenstveno o ljudskim sudbinama koje se razvijaju i ukrštaju unutar njenih okvira, posredno oblikujući i usmeravajući jedna drugu.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Plavetnilo" Maje Lunde

21.03.2021.

Koje su nasušne potrebe jednog ljudskog bića? Pored odgovora na ovo, naizgled jednostavno pitanje, Maja Lunde u svom romanu „Plavetnilo” pažljivo i brižno opisuje nit koja prožima, kako intimne ljudske odnose, tako i najbitniji kauzalni odnos naših postojanja ‒ odnos s prirodom.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Plavetnilo" Maje Lunde

19.01.2021.

Lunde piše o klimatskim promenama i u ovom romanu se dotakla jedne veoma važne teme; život bez vode. Ima li ovaj roman žanr? Ima. Istinita priča koja nas sve čeka ukoliko se ne trgnemo.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Plavetnilo" Maje Lunde

23.11.2020.

Maja Lunde u ,,Plavetnilu” nastavlja da skreće pažnju na nemarnost modernog čoveka prema prirodi, a akcenat u ovog puta stavlja na značaj sveže vode i činjenicu da će u bliskoj budućnosti nešto bez čega ne možemo da zamislimo život postati luksuz. Roman je podeljen na dva narativa, smeštena u savremeno doba (2014) i budućnost (2041) u kojoj se ova mračna prognoza već ostvarila.

Detaljnije

Male žene i Plavetnilo u emisiji Čitač

20.11.2020.

U emisiji ,,Čitač" (Radio Beograd 2) razgovarali smo o ,,Malim ženama" Luize Mej Alkot i ,,Plavetnilu" Maje Lunde. Emisiju vodi i uređuje Dragana Kovačević.

Detaljnije

Trejler za knjigu ,,Plavetnilo" Maje Lunde

16.10.2020.

Video trejler za roman ,,Plavetnilo" Maje Lunde, drugu knjigu u Klimatskom kvartetu.

Detaljnije

INTERVJU MAJA LUNDE: Odrasla sam sa posterom protiv nuklearnog oružja iznad trpezarijskog stola

13.07.2020.

Pročitajte ekskluzivni intervju koji je norveška književnica Maja Lunde dala za list Večernje Novosti.

Detaljnije

Od istog autora

Poslednji divlji konji
1.056 rsd 1.320
Istorija pčela
880 rsd 1.100