• Izdavačka kuća Odiseja
istorija pčela

Istorija pčela

Maja Lunde

880 rsd 1.100 (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

,,Istorija pčela" je roman koji uznemirava i opominje. Maja Lunde upoznaje čitaoce sa važnom ulogom koju pčele imaju u ekosistemu i upozorava na posledice po planetu ukoliko one nestanu kao vrsta.

  • ISBN: 9788677201586
  • Broj strana: 392
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 14x20
  • Godina izdanja: 2019

Da li možete da zamislite svet bez pčela?

Roman Maje Lunde uznemirio je ceo svet mračnim upozorenjem o sudbini planete koja je neizbežna ukoliko dozvolimo da pčele izumru kao vrsta. Spajajući prošlost, sadašnjost i budućnost „Istorija pčela” plete epsku priču o tri generacije pčelara i izazovima sa kojima se susreću u pokušaju da obezbede što bolji život svojoj deci. Vilijam, biolog koji živi u Engleskoj s kraja 19. veka, ima ideju o revolucionarnoj košnici koja će zauvek promeniti pčelarstvo i upisati njegovo ime u istoriju; Džordž, savremeni pčelar iz Amerike u neverici posmatra svoje košnice iz kojih pčele kao da su isparile; Tao, Kineskinja koja 2098. godine, kada su pčele odavno izumrle, živi od oprašivanja cveća, žrtvovaće sve što ima kako bi pronašla nestalog sina.

Dirljivi ekološki triptih Maje Lunde ima univerzalni značaj. Klimatske promene i ljudska nebriga svakodnevno nas dovode korak bliže propasti. Iza autorkine sablasne, ali i otrežnjujuće, vizije planete bez pčela krije se snažna priča o neraskidivim vezama roditelja i dece, čoveka i prirode, kao i odgovor na pitanje kako se odnosimo prema svetu u kojem živimo i kakvu budućnost ostavljamo svojoj deci.

Istorija pčela Maje Lunde najčitanija strana knjiga u beogradskim bibliotekama

11.01.2024.

Biblioteka grada Beograda proslavila je danas svoj 96. rođendan i tom prilikom dodelila nagrade Marija Ilić-Agapova, Gligorije Vozarović, Čitalac godine i Najčitanija strana knjiga.

Detaljnije

Gde su nestale pčele?

06.07.2021.

Roman Maje Lunde uznemirio je ceo svet upozorenjem o sudbini planete koja je neizbežna ukoliko dozvolimo da pčele izumru

Detaljnije

Književna ekologija: Čovek uništitelj

14.04.2021.

Iako oba romana Maje Lunde, Istorija pčela i Plavetnilo, mogu da se podvedu pod tzv. ekološku književnost, oni je nadrastaju vešto savladanim svim zahtevima dobre proze, od bogatog i značenjski višeslojnog jezika, pitke rečenice, veštog preplitanja vremenskih planova do potresno otrežnjujućeg zenita svake od priča. I te kako dovoljno. Ne samo za bestseler, već i za prijatno iznenađenje na svetskoj literarnoj sceni.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Istorija pčela" Maje Lunde

23.09.2020.

Kako i sama Maja Lunde kaže u romanu – pojedinačno nismo važni. I zaista nismo; kako bi spasili Zemlju od ovog problema, moramo se držati zajedno i delati pre nego što bude kasno. Možda je roman Istorija pčela baš ono što nam je bilo potrebno kako bi to shvatili na vreme.

Detaljnije

INTERVJU MAJA LUNDE: Odrasla sam sa posterom protiv nuklearnog oružja iznad trpezarijskog stola

13.07.2020.

Pročitajte ekskluzivni intervju koji je norveška književnica Maja Lunde dala za list Večernje Novosti.

Detaljnije

U Beogradu se otvara prvi azil za pčele u Srbiji

22.05.2020.

Odbegli rojevi pčela prvi put u Srbiji dobiće svoj dom, jer na Svetski dan pčela, 20. maj, počinje realizacija projekta u okviru kojeg će biti postavljen "pčelinji azil" u oglednom beogradskom pčelinjaku "Košutnjak", saopštila je kompanije Delez Srbija.

Detaljnije

Svetski dan pčela - 20. maj

20.05.2020.

Na predlog Pčelarskog saveza Slovenije, a uz podršku ogromnog broja pčelarskih saveza sveta, pa i Saveza pčelarskih organizacija Srbije, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2017. godine izglasala da Svetski dan pčela bude 20. maj.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Istorija pčela" Maje Lunde - Kako preživeti kraj sveta?

22.04.2020.

Maja Lunde je odlučila da o problemu izumiranja pčela napiše roman kakav bi i sama volela da čita – ekološki i politički angažovan i informativan, ali i lepo književno oblikovan, prožet ne samo problemima sa kojima se čovečanstvo suočava na globalnom nivou, nego i intimnim, porodičnim razdorima i dramom običnog čoveka.

Detaljnije

Istorija pčela - Čitalački vlog sa Dorom

21.04.2020.

Čitajte ,,Istoriju pčela" Maje Lunde sa Teodorom sa YouTube kanala Dora i knjižica

Detaljnije

Mini prikaz romana ,,Istorija pčela" Maje Lunde

03.03.2020.

Zoran Janković povodom osmog marta čitaocima City Magazina preporučuje najbolji poklon - knjige! Među preporučenim naslovima našao se i roman ,,Istorija pčela" Maje Lunde.

Detaljnije

,,Istorija pčela", Maja Lunde - prilog na Radio Beograd 202

04.02.2020.

Prilog o romanu ,,Istorija pčela" Maje Lunde, emitovan na Radio Beograd 202 31. decembra 2019. godine. O knjizi govore: Teofil Pančić, Radoš Kosović i Sandra Bakić Topalović. Autorka priloga je Svetlana Mladenović.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Istorija pčela" Maje Lunde

28.12.2019.

„Istorija pčela“, ponegde označena kao ekološki triptih, pripada novom Cli-Fi („climate changing fiction“ iliti klimatska fikcija) podžanru, kome je kumovao novinar Den Blum.

Detaljnije

,,Istorija pčela" u radio emisiji ,,Čitač"

25.12.2019.

U novoj emisiji ,,Čitač" slušajte o ,,Istoriji pčela", romanu Maje Lunde koji je proslavio norvešku autorku širom sveta. Autorka emisije je Dragana Kovačević.

Detaljnije

Promocija romana ,,Istorija pčela" Maje Lunde

24.12.2019.

Promocija romana ,,Istorija pčela" Maje Lunde, održana u Beogradu 18.12.2019. godine u organizaciji izdavačke kuće Odiseja. Govore: Teofil Pančić, Radoš Kosović, Sandra Bakić Topalović.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Istorija pčela" Maje Lunde

22.12.2019.

Koliko često razmišljate o pčelama? Sitne su, zujave, savršeno organizovane i često dosadne kada žele da se počaste vašom slatkom hranom. Ne volite njihove žaoke, ali med obožavate. Sad zamislite da one polako izumru. Život nije stao, ali vrlo brzo će se promeniti na način na koji ne možete ni da pretpostavite.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Istorija pčela" Maje Lunde

12.12.2019.

,,Istorija pčela” Maje Lunde je izuzetno važna knjiga. Ona govori o temi koja jednako važna za svakog čoveka na planeti. To nije samo priča o izumiranju pčela, već i tragediji pojedinca i čitavog čovečanstva.

Detaljnije

Istorija pčela, Maja Lunde: Šta će biti sa nama ako pčele izumru?

09.12.2019.

Iako nije usko orijentisana samo na ljude koje interesuje ekologija, ,,Istorija pčela" Maje Lunde je veoma bitna knjiga. I smatram da bi trebalo svi da je pročitaju.

Detaljnije

Od istog autora

Plavetnilo
660 rsd 891 Akcija