• Izdavačka kuća Odiseja
u svojoj glavi sam kul

U svojoj glavi sam kul

Lisa Bjerbu

634 rsd 792 (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Čuvena švedska književnica za decu i mlade, Lisa Bjerbu, prvi put na srpskom jeziku

Kategorija:
Uzrast:
    od 14
Ilustracije:
Prevod:
Zaviri u knjiguE-book
  • ISBN: 9788677203030
  • Broj strana: 266
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 14x20
  • Godina izdanja: 2023

„Zamisli da si Bijonse.“
Mislim da je ovo jedan od najgorih saveta koje mi je tata ikad dao. Kad je to rekao pre petnaest minuta u hodniku, pomislila sam da je doživeo maleni, maleni moždani udar. Ne shvatam kako mu je to uopšte palo na pamet. Da li zna ko sam ja?

 

Liv je celog života živela u Stokholmu, ali je njen otac iznenada odlučio da se presele u unutrašnjost. I sad je tu. Usred ničega. Stanica na kojoj čeka autobus do škole okružena je šumom od koje se ništa drugo ne vidi. Hoće li je vozač primetiti? Neće valjda morati da maše? Ili da sedne pored nekoga… i razgovara?

Polazak u novu srednju školu ni za koga nije lak. Za Liv je to, međutim, katastrofa neviđenih razmera. Sve joj je nepoznato pa se iz, inače, prilično stidljive devojke transformisala u potpunu čudakinju. A to je posebno iritantno jer Liv zna da je duboko u sebi kul. Pametna je, duhovita i visprena, samo nije u stanju da sve to izrazi. Kako da stekne nove prijatelje kada zanemi na obično ćao? Kako da skupi hrabrost da se javi novim drugovima iz razreda? Kako da podigne glavu i pogleda nekoga u oči?

Dani prolaze i svaka vožnja školskim autobusom kao da je malčice lakša od prethodne. Za to, međutim, neće biti zaslužna Bijonse već Dostojevski i Kendikraš.

 

Roman U svojoj glavi sam kul višestruko nagrađivane švedske književnice Lise Bjerbu pruža intiman uvid u zbrkane misli jedne introvertne, anksiozne tinejdžerke.

 

Prikaz romana "U svojoj glavi sam kul"

16.05.2024.

Danas je, srećom, svest o socijalnoj anksioznosti malo veća nego pre i to što ovaj psihički problem ne samo da više nije nepoznanica, već ni nerešiv, apsolutno uliva nadu. Isto čine knjige poput romana Šveđanke Lise Bjerbu, čiji je značaj veliki koliko i prijemčivost postignuta pristupom autorke tako delikatnoj temi.

Detaljnije