• Izdavačka kuća Odiseja
sve trule jabuke

Sve trule jabuke

Mojra Fauli Dojl

634 rsd 792 (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Novi roman mlade irske književnice Mojre Fauli Dojl glasno govori o temama o kojima se predugo ćutalo

Kategorija:
Uzrast:
    od 15
Zaviri u knjigu
  • ISBN: 9788677203092
  • Broj strana: 256
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 14x20
  • Godina izdanja: 2024

Dan nakon sahrane naša crnina visi na štriku poput usnulih slepih miševa. „Biće baš neprijatno”, uporno sam govorila svakome ko je hteo da sluša, „kad se Mendi pojavi na vratima za nedelju-dve.”

 

Kada Dinina neobuzdana, misteriozna sestra Mendi nestane i proglase je mrtvom, njena porodica se potpuno slama. Ali Mendi je uvek bila problematična. To je samo još jedna nesreća koja je zadesila Dininu porodicu. S tim što Dina ne želi da veruje da joj je sestra stvarno mrtva.

Ali, onda počinju da stižu pisma. Pisma od Mendi, u kojima tvrdi da za zlosretnu istoriju njene porodice nije odgovorna loša sreća ili loše odluke – već kletva koja se prenosi s žene na ženu generacijama. Mendi je krenula u potragu za izvorom kletve pre nego što ona zadesi i Dinu. Ali, da li kletva zaista postoji? I da li je Mendi stvarno živa? Očajnička potraga, u kojoj je vode samo poruke koje se misteriozno pojavljuju, dovešće Dinu do nekadašnjih Magdaleninih vešernica, zloglasnih duševnih bolnica za žene u Irskoj.

 

Odvažan i divno napisan, ovaj izuzetno važan feministički roman za mlade preispituje aktuelna pitanja ženskih seksualnih i reproduktivnih prava koja su, uprkos tome što živimo u 21. veku, iznenada ponovo sporna.

Prikaz romana "Sve trule jabuke"

25.03.2024.

Zahvaljujući originalnoj sintezi navedenih „sastojaka“, roman „Sve trule jabuke“ naširoko je hvaljen kao divan, važan, oplemenjen porukom koja upućuje na jednu od glavnih uloga književnosti, a to je čuvanje svedočanstava i omogućavanje da se ona čuju sa najrazličitijih strana.

Detaljnije