• Izdavačka kuća Odiseja
karolinin tajni dnevnik

Karolinin tajni dnevnik

Bebeti do Amaral Guržel

524 rsd 748 (-30%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Karolinin tajni dnevnik Bebeti do Amaral Guržel je duhovita priča o odrastanju u Brazilu.

Kategorija:
Uzrast:
    od 16
Ilustracije:
Zaviri u knjigu
  • ISBN: 9788677200848
  • Broj strana: 256
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 14x20
  • Godina izdanja: 2011

Karolinin tajni dnevnik je duhovit roman o odrastanju u Brazilu, iz ugla osamnaestogodišnjakinje koja pripada povlašćenoj klasi, ali preko svoje kućne pomoćnice ima uvid u radikalno drugačiji život u favelama. Karolina sprema prijemni ispit, čita pametne knjige i prati politička zbivanja kao prava „intelektualka”, traži dečka i oblast u kojoj će se politički angažovati. Najviše bi volela da pokrene revoluciju u Brazilu, a ako baš ne uspe da pomogne siromašnoj većini, onda bar obespravljenim manjinama ili životnoj sredini, da bi jednog dana dobila Nobelovu nagradu za mir. Međutim, i tako politički svesnoj i savesnoj, desi joj se da potpadne pod uticaj konzumerističke filozofije svojih roditelja, pa sanja život iz reklamnih brošura. Odrastanje nigde i nikome nije lako, ali je malo lakše kad znaš kakav čovek želiš da postaneš.

Dok čitalac prati godinu dana u životu maturantkinje Karoline, pred njim iskrsava živopisna slika savremenog Brazila, njegove kulturološke šarolikosti, klasne razdeljenosti, njegovih još neistraženih prirodnih lepota i vatrenog duha njegovih stanovnika.

Prikaz romana ,,Karolinin tajni dnevnik"

18.09.2018.

„Karolinin tajni dnevnik“ (2000) je jedan od romana namenjenih prevashodno tinejdžerima, međutim autorkin stil pisanja kroz koji konstantno provejava sarkazam, čini ovo delo pogodnim i za starije čitaoce.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Karolinin tajni dnevnik"

19.03.2018.

Posebna zanimljivost ovog romana je što nam pruža jednu nesvakidašnju razglednicu Kurićibe, dvomilionskog glavnog grada brazilske savezne države Parana, dajući nam usput dosta informacija o kulturnoj sceni i prirodnim bogatstvima ove ogromne južnoameričke zemlje.

Detaljnije

Intervju sa Bebeti do Amaral Guržel, Večernje Novosti

17.05.2017.

KNjIŽEVNOST je način da učestvujem u politici, pokušaj da promenim stvari. Knjige koristim kao oružje, sviđa mi se angažovanost. Zašto čovek piše? Zato što ga nešto muči i provocira, bilo to lepo ili ružno, prelepi cvet ili užasna situacija - kaže, za "Novosti", brazilska autorka Bebeti do Amaral Guržel (1954), gošća Beograda i srpskog izdavača "Odiseje".

Detaljnije