• Izdavačka kuća Odiseja
galina miklinova
Galina Miklinova

Galina Miklinova (Galina Miklínová), nagrađivana češka slikarka, ilustratorka i animatorka, rođena je 1970. godine u Ostravi, glavnom gradu Moravsko-šleskog regiona u istočnom delu Republike Češke. Završila je smer primenjene grafike u Srednjoj školi za primenjene umetnosti u gradiću Uhersko Hradište, a 1997. godine je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Pragu (UMPRUM). Studirala je animaciju i na Univerzitetu Humberside u Engleskoj.

Njen diplomski film Bioskop (Biograf, 1997) osvojio je brojne domaće i strane filmske nagrade. Autorka je nekoliko kratkih animiranih filmova: Baštenske bajke (Bajky ze zahrady, 2000), Igra (Hra, 2004), NeSrećan rođendan Pete Slike (NeŠt‘astné narozeniny Péti Fotky, 2006) i Bila triput jedna princeza (Byla 3x jedna princezna, 2006). Za Češku TV je od 2003. do 2011. godine radila animiranu seriju O Kanafaseku (O Kanafáskovi), kao i razne animirane džinglove.

Pored animiranog filma, aktivno se bavi ilustracijom knjiga, pa je, između ostalog, ilustrovala i češko izdanje knjiga o Hariju Poteru. Često sarađuje s poznatim češkim pesnikom i dečjim piscem Pavelom Šrutom, a njihova knjiga Verunka i kokosov deda (Verunka a kokosový dědek, 2004) uvršćena je na počasnu listu međunarodne organizacije IBBY. Miklinova je ilustrovala višestruko nagrađivanu trilogiju Pavela Šruta o čarapokradicama, čiji je prvi deo Čarapokradice (Lichožrouti, 2008) dobio najveću češku književnu nagradu Magnesia Litera i i proglašen je za najbolji češki roman za decu u prvoj deceniji 20. veka. Prema ovom romanu Miklinova trenutno radi celovečernji 3D animirani film, čija premijera se očekuje u toku 2016. godine.

Čarapokradice
Rasprodato