• Izdavačka kuća Odiseja
florans obri
Florans Obri

Florans Obri je francuska književnica i aktivistkinja. Rođena je 1968. godine u Bezansonu, gde je završila osnovne studije književnosti i jezika, a kasnije stekla i master diplomu iz geografije. Osim što piše, Florans Obri radi kao nastavnica i bibliotekarka. Članica je Charte des auteurs et illustrateurs jeunesse, udruženja koje se zalaže za jednaka prava pisaca i ilustratora knjiga za decu.

Autorka je više od dvadeset knjiga za decu i mlade i dobitnica nekoliko prestižnih francuskih nagrada. Njena dela obrađuju ozbiljne i osetljive teme, kao što su suicid (La Fille du monstre, 2019), alkoholizam kod adolescenata (Biture express, 2010), loši uslovi životinja u zatočeništvu (Titan Noir, 2018), i tako dalje.

Roman Crni Titan osvojio je nekoliko nagrada, među kojima su najznačajnije Nagrada francuskih knjižara (2019), nagrada „Petruis“ za najbolji roman za omladinu (2019) i nagrada „Maja“ (2020), prva francuska nagrada koja se dodeljuje književnim delima koja doprinose pravima životinja. U njemu se Florans Obri bavi uslovima života životinja u zatočeništvu i ljudskim odnosom prema njima.

Crni Titan
440 rsd 792 Akcija