U PRIPREMI

U PRIPREMI

 

 
Naslov originala
Datum objavljivanja
   
Jo Nesbø, „Doktor Proktor og det store gullrøveriet“)
(Doktor Proktor i velika pljačka, Ju Nesbe)
 
Četvrti deo Nesbeovog serijala o Doktoru Proktoru.
Kada ruski milijarder opljačka norveške zlatne rezerve i pretopi i poslednju zlatnu polugu u trofej za prvenstvo u fudbalu, Doktor Proktor, Bule i Lisa će morati da povrate ukradeno zlato. Ali nakon neuspelog pokušaja da provale u milijarderovu laboratoriju i samo tri dana pre nego što će u banku doći inspekcija, sve što im preostaje jeste da nekako osvoje novonastali trofej.
 U nadi da će sprečiti paniku na nacionalnom nivou, Bule i Lisa će pristupiti fudbalskom timu „Trula šunka“ sa kojim će pokušati da osvoje prvenstvo. A uz pomoć čuvenog prdipraha, kao i još nekoliko uvrnutih izuma Doktora Proktora, možda čak i imaju šansu da pobede!
eu flag creative europe co funded pos rgb rightKnjiga se prevodi u okviru projekta „Stari kontinent, novi ljudi" koji je podržala Kreativna Evropa.
Maj 2018.
Bianca Pitzorno, La casa sull’albero
(Kućica na drvetu, Bjanka Picorno)
Svako dete sanja o skrivenom mestu na kojem može živeti samo, daleko od svih pravila koja nameću odrasli. Ipak, nisu sva deca iste sreće kao Aglaja, koja sa svojom drugaricom Bjankom stanuje na vrhu magičnog drveta, u društvu letećih pasa, mačaka koje pričaju, biljaka mesožderki i dece koja govore u stihovima. Aglaja i Bjanka mrze život u gradu. Zbog toga će spakovati svoje stvari i preseliti se u šumu, gde će sagraditi kućicu među granama jednog neverovatnog drveta. Vreme će im prolaziti u zabavi, ali brzo će shvatiti da čak i život na drvetu podrazumeva određena pravila… kao i komšije! Namrgođeni starac, leteći pas, mačka koja govori i bebe koje mjauču, samo su neki od stanara koji žive na ovom nesvakidašnjem drvetu, a koji će uskoro postati jedna od najzabavnijih porodica u okolini.
Čitaoci će se zaljubiti u izuzetne junake jedne od najčitanijih italijanskih književnica za decu, i sa uživanjem će ih pratiti kroz njihove luckaste avanture.
Uzrast 7–9

eu flag creative europe co funded pos rgb rightKnjiga se prevodi u okviru projekta „Stari kontinent, novi ljudi" koji je podržala Kreativna Evropa.

 juni 2018
Ema i Tesla 2, Rakun koji je hteo da opere svet,  Ištvan Lakatoš (Lakatos István, A mosómedve, aki ki akarta mosni a világot. Emma és Tesla 2)
Drugi deo serijala o Emi i Tesli, vraća nas u daleki Predaleki Velegrad, u kojem nakon borbe protiv zlih naučnika i armije zombija i kostura, ponovo srećemo voljene junake i pratimo ih u novim avanturama. Druga knjiga u stimpank serijalu Ištvana Lakatoša garantuje dobru zabavu, a uključuje stvari kao što su Tesla-klonovi, opasni rakuni, strašne tajne i mnoštvo neočekivanih preokreta.
Ištvan Lakatoš, talentovani autor stripova, pisac i ilustrator, prozvan je „Mađarskim odgovorom na Tima Bartona“ zbog specifičnog estetskog izraza, beskrajne maštovitosti i rešenosti da deci ponudi književnost pisanu po merilima vrhunske literature za odrasle, sa složenom radnjom, čvrstom strukturom, slojevitim likovima i izazovnim podtekstom. Osvojio je mnoge značajne nagrade u svojoj zemlji a njegov roman „Kockograd“ nalazi se na listi odabranih dela najvažnije internacionalne organizacije za književnost za decu i mlade IBBY.
Uzrast 9–11
eu flag creative europe co funded pos rgb rightKnjiga se prevodi u okviru projekta „Stari kontinent, novi ljudi" koji je podržala Kreativna Evropa.
 
Avanture riđeg pirata mačora Tufa, Georgi Konstantinov (Георги Константинов, “Приключенията на Туфо рижия пират”)
 
Put mačora Tufa do slave neće biti lak. Najpoznatija knjiga bugarskog pisca Georgija Konstantinova prati avanture riđeg mačora od trenutka kada je odlučio da pobegne od kuće, do trenutka kada se našao na televizijskim ekranima. Čitaoci prate Tufa dok se krišom ukrcava na brod, ne znajući šta ga čeka dok se lagano kreće ka Bermudskom trouglu. Zajedno sa njim sukobiće se sa nubijskim lavom, putovati do granice solarnog sistema, i upustiti se u brojne druge avanture koje će zadesiti najpoznatijeg bugarskog mačka.
„Avanture riđeg pirate mačora Tufa“ se u Bugarskoj nalazi u školskoj lektiri već 30 godina i smatra se klasikom. Takođe, među knjigama je preporučenim u Bugarskom nacionalnom centru za knjigu, koji se bavi promocijom njihove književnosti za decu.
Uzrast: 8-12
eu flag creative europe co funded pos rgb rightKnjiga se prevodi u okviru projekta „Stari kontinent, novi ljudi" koji je podržala Kreativna Evropa.
 
 Jun 2018
(Pippi Goes on Board)
2018.

Ana Petrović, RECIKLIGRANJE III
 2019.
   
   

 
   
   
   
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2012. izdavačka kuća ODISEJA Dobračina 5, 11000 Beograd | tel.+381 11 26 20 521 | +381 11 33 73 960 | fax. +381 11 26 21 375